logo vanmelle
  1900 1920 1926 1940 1946 2001

Van Melle: de ontdekker van Lekker

Van Melle en lekker; ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Niet alleen omdat Van Melle lekker ìs, maar vooral ook omdat de familie Van Melle lekker ontdekte! Al vanaf halverwege de achttiende eeuw pioniert Van Melle de wereld rond om de beste recepten te vinden. Van de 'fijnst gevulde melkbonbon' tot de 'zuiverste vruchtendrops'.
 1900

De 'suikerballetjes' van van Melle zijn immens populair en vliegen als zoete broodjes over de toonbank. Izaak van Melle besluit de zaak groots aan te pakken en gaat machinaal snoep produceren. Dat legt hem duidelijk geen windeieren want de zaak én klantenkring groeien. Nederlands-Indië , Zuid-Afrika, Zanzibar, Algerije, Tunesië, Marokko, Griekenland en Klein-Azië: in alle uithoeken van de wereld maken mensen kennis met 'de ontdekker van lekker'.


 1920

Na zijn ogen en oren de kost te hebben gegeven bij biscuits- en wafelbedrijfjes in Berlijn en Zwitserland, start Izaaks broer Dirk-Machiel een eigen biscuit- en wafelbedrijfje. Specialiteiten zijn het bekende Maria-kaakje, de smeuïge crème-wafel en de krokante Wina, genoemd naar Dirk-Machiels vrouw Boudewina. De biscuits en wafels zijn voorzien van een 'lovende rijm': Moeders! Bezit ge nog jeugdige kind'ren? Zorgt voor Van Melle's biscuits in de kast. Maar sluit ze weg. Want slechts dat kan verhind'ren. Dat ge Uw kind'ren bij 't snoepen verast.


 1926

Van Melle kiest het ruime sop op zoek naar nieuwe ideeën. Vanuit de hele wereld komen de lekkerste recepten naar Breskens. Izaak en Pierre pionieren en ontdekken een heerlijke, zoete lekkernij in Engeland. Al snel genieten de Nederlanders van de vanille-, drop- en advocaattoffee (nu nog in de markt, samen met koffie- en fruittoffees) én een zure, witte toffee, genaamd 'ijsbeertjes'. Een zachte vruchtencaramel en een pepermuntcaramel met een dragee-laagje komen over uit Polen (later bekend als FRUITTELLA® en MENTOS®).


 1940

Kochten Izaak van Melle en zoon Gideon in 1935 nog het eerste Nederlandse bedrijfsvliegtuig - de 'Dubbele Arend' - in de oorlogsjaren gaat het minder goed met de productie van suikerwerk, wafels en biscuits. De oorlog laat ook in Breskens zijn sporen na: de fabriek wordt volledig vernield door een bombardement.


 1946

Na de oorlogsjaren trekken de Van Melle's de stoute schoenen aan en starten opnieuw in Rotterdam en later in Breda om meer lekkers te ontdekken én te produceren. Vanaf die tijd schieten overzeese productielocaties in Brazilië, Frankrijk en Engeland uit de grond. De stations van de Londense Underground hangen vol met reclame voor de populaire, zachte vruchtencaramel: 'Hey Falles, Fruittellas'! 2001

Een jarenlange vriendschap met de Italiaanse snoep- en bonbonfabrikant Perffetti leidt uiteindelijk tot een bundeling van krachten. Het huidige Perfetti van Melle is geboren.
assortimentgeschiedenisassortiment
oude Van Melle foto's slideshow